DE
FR
NL
Vragen? Bel +32 53 41 70 13 
Verdeeld door SB Solutions
Hoeveel cartouches DRYZONE heb ik nodig?
 • Bepaal eerst de lengte en muurdikte van de te injecteren muren

 • Kies het type DRYZONE verpakking: foliecartouches van 600 ml (te verwerken met het professionele Dryzone pistool), of harde kokers van 310 ml (te verwerken met een standaard kitpistool)

 • Bepaal het benodigde aantal verpakkingen aan de hand van de verbruikstabel (neem een extra reserve van 10%)

Download DE verbruikstabel
diagnose

Vochtproblemen zijn complex en hebben vaak verschillende oorzaken. Een correcte diagnose van de bouwfysische toestand is dus noodzakelijk voor de aanvang van renovatie- of verbouwingswerken. Om vóór de aanvang van de DRYZONE injectie alle andere oorzaken dan het capillair optrekken van vocht in de muren te elimineren,  controleert U best volgende punten:

 • Mogelijke vochtinfiltraties van buitenaf.

 • Overbrugging van een bestaande waterkerende laag door het stucwerk: verwijder al de pleister onder deze laag.

 • Vuilophoping en vochtbruggen in spouwmuren.

 • Het peil van aanaarding, terrassen en paden tegen het gebouw.

 • Eventuele lekken in leidingen of rioleringen.

voorbereiding en boorgaten

Verwijder plinten en lambriseringen.

Verwijder gipspleisters ter hoogte van de injectie (A). Dit is essentieel want gipspleisters kunnen niet waterafstotend gemaakt worden! Verwijder ook alle aangetaste gipspleister tot +/- 50 cm boven de waarneembare vocht- en zoutschade. Op deze vrijgemaakte strook brengt U na de injectie met Dryzone een REPLA afwerksysteem aan om schade aan het nieuw stucwerk en decoratieve materialen te vermijden. 

Bepaal de ligging van leidingen, kabels en afvoeren in de muren. Gebruik hiervoor desnoods een leidingdetector. 

Meet de dikte van de te behandelen muur. Stel de boordiepte in op de afstandhouder van de boormachine of plak een stuk tape rond de boor op de gewenste boordiepte. De diepte van de boorgaten varieert volgens de muurdikte. Boor horizontaal gaten met diameter 12mm in de voeg, met een tussenafstand van 10 cm. (B)

Bepaal het niveau van de boorgaten in functie van de pas langs beide kanten van de muur. Injecteer zo mogelijk op plinthoogte. Bij pasverschil boort u de gaten boven de hoogste pas. De zone onder de injectielaag vertoont immers zijdelings infiltrerend vocht. Deze zone zal worden afgedicht door de plaatsing ven een Repla systeem tegen de muur.
Injecteer buitenmuren altijd boven de pas van het maaiveld. (grondniveau).

Wanneer zich in de te behandelen muur een oude horizontale waterkerende laag bevindt (bv. in bitumen of teerpapier), verwijder dan alle pleisterwerk onder deze laag en boor de gaten onder de oude waterkerende laag. (C) Boor een gat in elke vertikale voeg, en tussenin ook in de baksteen zodat de onderlinge afstand tussen de boorgaten niet meer dan 10 à 11 cm bedraagt.

 • Massieve muren < 40 cm: boren diam 12 mm elke 10 cm.
  Massieve muren > 40 cm: boren diam 14 mm elke 12 cm.

 • Spouwmuren: binnenspouwblad boren. Het parement of buitenspouwblad hoeft in principe niet behandeld te worden.

 • Natuursteenmuren en muren met puinvulling: boor in de mortel. Probeer de gekozen hoogte zo goed mogelijk aan te houden. Wanneer de steen poreus is, zoals bijvoorbeeld zandsteen, kan ook in de steen zelf geboord worden.

 • Muren in tralieblokken, snelbouwsteen, betonsteen, kalkzandsteen, cellenbeton: boor in een horizontale voeg. Muren in gelijmde cellenbeton:  boor in de blokken zelf, met een tussenafstand van maximum 8 cm.

 • Wanneer niet in de mortel kan worden geboord, mag in de steen geboord worden. In holle stenen nooit meer DRYZONE injecteren dan de inhoud van een boorgat.

Muurdikte cm
9
10
19
21
29
32
39
43
Boordiepte cm
7
8
17
19
27
29
36
40
A
B
C
D

In de hoeken dient de volledige muurdoorsnede behandeld te worden. Hierboven zijn enkele boorpatronen weergegeven om de hoeken op de juiste manier in te boren. (D)

Wanneer U een deel van een muur niet behandelt, voorzie dan een vertikale barrière tussen het behandelde en niet-behandelde deel, door het boren van een verticale reeks boorgaten in elke voeg tot op +/- 50 cm boven de zichtbare vochtschade. (E)

E
WERKWIJZE 600 ML CARTOUCHES
Stap 1
De cartouche in het pistool laden

Druk op de hefboom en trek de zuigerstang maximaal uit. Schroef de kop van het pistool los en verwijder deze. Breng de gesloten DRYZONE cartouche in de cilinder van het pistool.

Stap 2
De cartouche OPEN SNIJDEN

Maak een insnijding in het zichtbare uiteinde van de cartouche met een cutter. Herplaats de schroefkop met de injectiebuis op het pistool. Pomp langzaam tot de injectiebuis gevuld is met Dryzone.

Stap 3
INJECTEREN

Breng de injectienaald volledig in tot het einde van het boorgat. Knijp zacht op de pistoolhendel en vul, terwijl U het pistool geleidelijk terugtrekt, het boorgat volledig met de DRYZONE tot op 1cm van het muuroppervlak. 
De boorgaten nadien afdichten met mortel, zand-cement of PUR schuim.

Stap 4
afwerken met repla

Injecteren met Dryzone betekent het stoppen van de aanvoer van water in de muur. Maar het in de muur aanwezige vocht en zouten kunnen voor schade zorgen indien niet correct wordt afgewerkt met REPLA.  

meer info
lichtgewicht ergonomisch Dryzone 600 ML handkitpistool

Professioneel Dryzone handkitpistool voor 600 ml cartouches. Met perfect aansluitende zuiger, viton dichtingsring, roestvrij stalen injectienaald met afsluitdop en doorzichtige cilinder voor controle van de inhoud. Geschikt voor het zwaardere werk, muurdiktes van 10 tot 50 cm. Optioneel is een injectiebuis van 80 cm lengte verkrijgbaar.

DRYZONE is ook verkrijgbaar in 310 ml kokers, geschikt voor standaard kitpistolen. Deze kokers zijn geschikt voor de kleine klus met muurdiktes tot maximaal 30 cm.

WERKWIJZE 310 ML CARTOUCHES
Stap 1
KOKER OPEN SNIJDEN

Snij de kop van Dryzone koker open met een breekmes of speciale cutter. Hou de koker vervolgens mooi rechtop. 

Stap 2
injectiebuisje opschroeven

Duw het injectiebuisje in de blauwe houder tot het goed vastzit en schroef het geheel op de koker. 

Stap 3
injecteren

Breng de injectiebuisje volledig in tot het einde van het boorgat. Knijp zacht op de pistoolhendel en vul, terwijl U het pistool geleidelijk terugtrekt, het boorgat volledig met de DRYZONE tot op 1cm van het muuroppervlak. 
De boorgaten nadien afdichten met mortel, zand-cement of PUR schuim.

Stap 4
afwerken met repla

Injecteren met Dryzone betekent het stoppen van de aanvoer van water in de muur. Maar het in de muur aanwezige vocht en zouten kunnen voor schade zorgen indien niet correct wordt afgewerkt met REPLA.  

meer info